Suunnitelma
Internetsivun tekeminen aloitetaan aina suunnitelmasta.
Kerää tiedot, että mitä haluat sivustollasi esittää, minkälaisia kuvia ja minkälaisia tekstejä aiot näyttää.
Kun suunnitelma sisällöstä on jonkinlaisessa vaiheessa, suunnitellaan ulkoasu.
Yleensä suunnitelma elää ja muuttuu niin sisällön kuin ulkoasun suhteen projektin edetessä.
Internetpalvelin
Onko sinulla olemassa jo internetsivujen julkaisemista varten internetpalvelimella kovalevytila. internetoperaattoreilla on useita erilaisiin käyttötarkoituksiin suunniteltuja webhotelleja.
Projekti
Suhtaudu internetsivujen tekoon kuin se olisi projekti. Projektina tehtynä internetsivuston tuottaminen on aina helpompaa. Varsinkin jos aiot tehdä useille asiakkaille sivustoja, niin projektille voidaan luoda reunaehtoja ja projektista toiseen pysyviä tietoja, kuten hakemistorakenne, aikaan saatavat asiakirjat, muistiinpanot, kommentit sekä toimintatapa.
Projektille kannattaa luoda oma hakemisto, jotta yhden asiakkaan kaikki tiedostot pysyvät samassa paikassa
Projektin versiointi
Projekteille PITÄÄ valmistella myös versiointi. Projektin lopullista internetsivustoa esitellään ja testataan eri vaiheissa.
Esiteltävä versio kannattaa AINA numeroida uudella numerolla. Esiteltävää versiota ei julkaista internetissä julkisesti ennen kuin asiakas toteaa, että nyt sivu on valmis. Siihen asti sivusto esitetään vain asiakkaalle kommentoitavaksi
Projektin hakemisto kopioidaan ja hakemistolle annetaan uusi versionumero. Näin meillä on aina tallessa kaikki edelliset ohjelmointiversiot. Kun työ on valmis ja se julkaistaan voidaan projektin hakemistot pakata ja tallentaa sellaiseen paikkaan, josta ne tarvittaessa löytyvät.
Internetsivujen sisältö
Mikäli sisältö ei ole vielä valmiina tai sitä ei ole ohjelmointihetkellä saatavilla, kannattaa käyttää sisältönä Lorem Ipsum tekstiä. Kyseinen teksti ei tarkoita millään kiellellä yhtään mitään, joten tekstin julkaiseminen ei vahingoita ketään. Lorem Ipsum tekstiä voit luoda täällä
Mikäli kuvia ei ole saatavilla kannattaa käyttää kuvien paikkojen esittelemisessä julkisia tekijänoikeusvapaita kuvia.
Laki
Internetsivujen sisältöä koskee tekijänoikeuslait.
Käytä sivuilla sellaisia kuvia, joiden valokuvaaja on antanut sinulle luvan julkaista ja käyttää kuvaa.
Sama koskee tekstejä, musiikkia, videoita ja kaikkea muutakin sisältöä internetsivuillasi.
Et voi julkaista laulun sanoja sivuillasi, koska laulun sanojakin koskee tekijänoikeus.
Laissa puhutaan immateriaalista ja se pitää sisällään edellä mainittuja asioita sekä paljon muuta.
Kuvankäsittelyohjelma
Jotta saat kuvistasi hienoja ja pystyt rajaamaan sekä muokkaamaan kuvia paremmaksi, pitää sinulla on kuvanksäittelyohjelma. Microsoft käyttöjärjestelmässä tulee mukana MS Paint, mutta kyseinen ohjelma on erittäin rajoittunut ja suosittelen hankkimaan paremman ohjelma kuvankäsittelyä varten.
Laittomien ohjelmien käyttäminen ei ole suositeltavaa, joten käytä open source ohjelmistoja tai valmistaudu maksamaan laillisista ohjelmista.
Kuvankäsittelyohjelmista löytyy esim. Adobe Photoshop(maksullinen), GIMP(open source), sekä monta muuta kelvollista.
Internetsivueditori
Microsoft käyttöjärjestelmistä löytyy tekstieditori nimeltään muistio, linux käyttöjärjestelmistä löytyy VI, Emacs sekä nano.
Jos haluat hieman kehittyneempää, niin notepad++ värjää koodia.
Vielä hieman kehittyneempi on open source ohjelma nimeltään bluefish. Bluefish on tekstieditori, jonka avulla saa aikaiseksi sivustoja, kun tunteen koodit.
Maksullisista ohjelmista löytyy Adobe DreamWeaver. Mianostoimistot käyttävät usein DreamWeaver ohjelmaa. Adobe DreamWeaver ohjelmassa luodaan koodit graafisesti.
Erittäin monipuolinen ilmainen ohjelmisto on Eclipse. Eclipse tosin vaatii lisäosia eri ohjelmointikielistä. Ohjelmistoyritykset käyttävät Eclipseä.
Oman tietokoneen hakemisto
Suurimman osan ohjelmoinnista pystyt tekemään oman tietokoneen kovalevyllä olevan hakemiston ja oman internetselaimesi avulla. Kun pystyään ohjelmoinnissa HTML, CSS ja Javascript koodissa, oma tietokoneesi pystyy muuttamaan html tiedosto selaimen näytettäväksi.
Kun tehdään PHP / ASP -ohjelmointia, niin koodi suoritetaan internetpalvelimessa, jolloin tarvitset kovalevytilan internetserveriltä. Käyttöjärjestelmiin on mahdollista asentaa erillinen WAMP tai LAMP ohjelmisto, jossa on kaikki internetpalvelimessa tarvittavat ominaisuudet mukana.
Tämän oppaan ohjelmoinnissa ei ole tarpeellista WAMP eikä LAMP palvelinohjelmistot.
Tiedonsiirto-ohjelma
Valmiit tiedostot pitää kopioida internetpalvelimelle julkaisun yhteydessä. Tässä kohdassa tarvitset siirto-ohjelmaa, esim. FileZilla.